Valóban a demokrácia törvényeiből következik, hogy elsősorban a kormánypártok felelőssége, hogy jól működjön a hatóság, s ha ez a felelősség az övék: Nekik is kell erre alkalmas embereket ültetni a hatóságba. Irreális számonkérni, hogy a parlamenti vagy parlamenten kívüli ellenzék is politikusokat ültethessen a hatóságba. Irreális elvárni a háttéralkukat, a politikai mutyit. Csakhogy nem erről van szó: A hatóságban ugyanis nem csak a szigorú szabályozásra törekvő politikusok és egy párthoz kötődő jogászok ülhetnek, hanem a munkájához szükséges szabadságot védeni próbáló újságíró is.

Nem az országot jobb és baloldalra osztani próbáló parlamenti matematika szerint kell gondolkodni, hanem képviseletet kell biztosítani a politika mellett a "szakmának", a civileknek és a bloggereknek is. A politikával szemben megjelenő ellenpontnak pedig semmi köze nincs az MSZPhez. Egy magát jobboldalinak valló ismert blogger, egy a TASZhoz hasonló, a kormánypártok számára szimpatikus civil szervezet képviselője, és egy (már RTL közelinek tartott) RTL Klubhoz köthető TVs is ellenpontot jelenthet a politikával szemben. És ugye egyik sem MSZPs. Sőt: Nem is ellenzéki.

Ugyanakkor a Médiatanács munkája során számos olyan szempontot tudna ezek bármelyike is képviselni, ami jelenleg képviselet nélkül maradt. Orbán Viktor téved abban, hogy a parlament általt választott tagság demokratikusabb, mint akár a kormány által kijelölt. A korábbi politikai konszenzusra épülő megoldás ugyanis ugyanígy a jogászok és politikusok túlsúlyához vezetett.

Ha egyetlen személy felel a Médiatanács tagjainak kijelöléséért, de feladata a kiegyensúlyozottságot biztosítani, akkor elvárhatóvá vállik, hogy például az újságírók, a bloggerek is képviselve legyenek a Médiatanácsban. A 2/3 ennek a megteremtésére is lehetőséget adott.

Lehetőséget adott arra, hogy egy ilyen fontos hatóság ne az aktuális politikai erőviszonyok kötöttségében működjön, hanem valóban kiegyensúlyozott, független szakhatóságként. A 20 év hibás reflexeit itt lehetett volna, és kellett volna lebontani. Ugyanis a demokrácia törvényei is ezt követelik.

A demokrácia törvényei arról is szólnak, hogy engem is képvisel valaki, pontosítanék: engem mint bloggert is képvisel valaki. És bár elhiszem, hogy Orbán Viktor úgy gondolja a FIDESZ minden magyar választópolgárt képvisel, és valóban törekszik is erre mégis akadnak problémáim.

Mert az odáig rendben van, hogy keresztény emberként megértem, ha nekem fontos a vasárnap, akkor a zsidónak meg a szombat az, és az lenne a szép, ha mindenki megünnepelhetné a neki fontos ünnepet. Tudom, hogy ehhez nem a vasárnapi nyitvatartás vezet. Lehet más emberek problémáit megérteni, képviselni bizonyos határok között.

Csakhogy sok olyan probléma van, amihez nincs hasonló problémája, összehasonlítási alapja sem a politikusnak. Mert nem volt blogger, újságíró vagy éppen villa lakó. Persze, ha elmondom a problémám meghallgathat, megpróbálhatja megérteni. Erre azonban a beadványok, a jelenlegi kommunikációs mód alkalmatlan. Ráadásul egy "váratlan kérdésben", biztos nem tud egy jogász bloggerként válaszolni.

Még csak azt sem mondom feltétlenül szavazati jog kell a média, a civilek képviselőinek: Ha a jelenlegi 4 tag és az elnök mellett ott ülne a média, a blog szféra, a civil szervezetek képviseletében 6 másik ember véleményezési joggal, aki a vitában részt vehet, véleményt fűzhet a határozathoz, de nem szavazhat, az bőven elegendő lehet ahhoz, hogy megjelen az ellensúly. Megjelenjenek a média, az újságírók, a bloggerek szempontjai: Meghallgattassék a másik oldal.