Az utóbbi időben rájár a rúd a TV2re, egyre több blog említi meg, hogy a Tények nem, vagy csak jelentős késéssel foglalkozik bizonyos hírekkel. Nem tisztem e kédés kapcsán azon elmélkedni: Vajon mi oka lehet a mulasztásnak? Véletlen hiba, vagy uram bocsáss szándékos a hallgatás? Sokkal inkább fontosnak érzem a tényt: van miért a hírekről beszélni. És megkerülhetetlen a téma. Nem csak az "elbaltázott" hírműsor apropóján.

Akik a kezdetektől fogva olvassák a blogot emlékeznek: korábban is felmerült a kérdés, minek is van hírértéke, miről is kellene beszámolni. Akkor éppen a kuruc.info és a mögött álló Jobbik kapott kemény kritikát azért, mert a hírek nem hírértékük szerint, hanem politikai érdek mentén vállogatva jelennek meg a portálon. Amikor egy szerkesztőség a hírek közül vállogat azok fontosságáról is véleményt alkot. Ezzel pedig másokat is befolyásol.

Ha egy ismert portál szerkesztősége holnaptól a fontos hírek közé mindig elrejtene 1-1 hírt a "katolikusbűnözésről" míg más bűnügyi híreket kerülne, akkor az olvasók egy részében hamar felépülne a kép: A katolikus hívők nagyobb arányban bűnöznek. Valós tényekkel is lehet hamis képet festeni a világról.

Az újságírók szabadságának egyik legfontosabb záloga: Ők döntik el, mi a fontos, minek van hírértéke. Ha a korrupciós ügyekről nem szabad írni (bűnügyekről szóló korlátozzák) és különben is egyensúlyra kell törekedni, nem lehet "csak az egyik pártról" írni (szólni) még akkor sem, ha éppen csak ott van hatalmas botrány, akkor az újságíró joggal érzi úgy: Meg van kötve a keze.

Innen 3 megoldás között választhat:

  • Nem figyel a törvényre, a bírság "tervezett költség" kell, hogy legyen, őt a korrekt tájékoztatásért fizetik, ezt várja az olvasó, a néző.
  • A politika érdekei, a felülről jövő elvárások mentén dönt arról, milyen hír jelenik meg, milyen hír nem jelenik meg.
  • Tudatosan kerülve a híreket jelzi: Lenne még miről beszélni, lenne mit mondania, de nem vállogathat, nem mondhat véleményt szabadon.

Egy politikai vitaműsorban, egy interjúkat felvonultató politikai lapban, stb. fontos a kiegyensúlyozottság, egy hírműsor esetében azonban a szerkesztőség közel teljes szabadsága a fontos.