Elnézést a kicsit kurucos példáért, de kezdjük a bűncselekményekkel. Magyarországon a bűnügyi statisztikák szerint hetente átlagosan valamivel több mint 2 szándékos emberölés történik. A hirtelen felindulásból elkövetett emberölést, az emberölés kísérletét, a halált okozó súlyos testi sértést, az életveszélyt okozó súlyos testi sértést és számos más bűntényt ez a szám nem tartalmazza. Naponta 8-9 rablásról számolhatna be a sajtó. Jól látszik, hogy ezeknek az eseteknek nincs hírértéke.

Ha naponta 8-10 hasonló bűnügyi hírt olvashatnánk, akkor egy idő után érdektelenné vállna a megszokott szöveg. Kiváltképp akkor, ha egy eset kapcsán a bűncselekmény megtörténte, az elkövető elfogása, a vádemelés, az egyes tárgyalási napok történései, a jogerős ítélet külön-kölön megjelenést biztosít. És persze lehet beszélni a gazdasági bűncselekményekről. Nomeg számos olyan szabálysértésről amit a közösség a bűncselekményekéhez hasonló súlyúként lát.

Igen: Többszáz írás jelenhetne meg a témában naponta, a jelentős részük egyszerű sablon kitöltésével előállítható lenne. Csakhogy semmit sem tudna meg ebből az olvasó, érdektelenül továbblapozna a többség, és tudná, egy átlagos nap Magyarországon viszonylag sok bűntény történik. Csakhogy ehhez a vonatkozó statisztikák közlése is elegendő.

Nos akkor mégis mikor jelenjen meg hír egy bűncselekményről?

  • Ha az eset valamiért érdekes, szokatlan, ezáltal a beszámoló olvasót vonzana?
  • Ha az eset és annak kezelése az átlag választópolgár számára is fontos valamiért?
  • Ha az elkövető "feltételezhetően" roma, pap, iskoláslány, politikus vagy más jól körülhatárolható csoport tagja?
  • Ha az esettel éppen az adott írás szerzője foglalkozik valamiért?

Mind a négy helyzetre lehet példát találni. A negyedik kapcsán a jó példát éppen a blogok jelentik. Egy énblogon nem számolsz be minden rablásról, de még a legfontosabbakról, legérdekesebbekről sem, de arról igen, ha téged raboltak ki. Ha egy rendőr a munkájával kapcsolatban blogol, leírja mindazt amit törvényesen leírhat, akkor nyílván nem a két megyével kapcsolatos esetet írja le, hanem azt ahol ő volt helyszínelni.

Nem is várhatjuk el egy blogtól azt, hogy más alapon szelektálja a "híreket". Blogokat olvasva könnyű lemaradni a mindannyiunk életét érintő legfontosabb információkról. A blogok nem feltétlenül töltik be a sajtó szerepét a demokráciákban. Ennek ellenére fontosak. Egyszerűen azért, mert ezeken át láthatjuk, hogyan éli meg a változásokat sok más átlagember, és ez az információ is befolyásolhatja a döntésünket egy választáson.

A blog esetében a hírek szelekciójának alapja a szerző személye.

Egy adott politikai oldalt kiszolgálni hivatott lap esetében a szelekció a politikai érdekek alapján történik. A politikai érdekek mentén mondják azt, hogy más hallgat a cigánybűnözésről, mint sokakat érintő témáról, miközben valójában az adott lap hallgat a bűncselekmények döntő többségéről. Amikor a hírek között szelektál, azt adott célzattal teszi. Tudatosan torzít és megtéveszti az olvasót.

Az ilyen lapok esetében a hírek szelekciójának alapja a politikai érdek.

A hírek fontossága, a lehető leghitelesebb összkép alapján vállogatva bizony kevés egyedi esetet találnánk, annál több statisztikát, az összefüggéseket feltáró elemzést. Nem könnyű olvasmány egy ilyen lap, nem biztos, hogy reggel fáradtan a metrón ülve bárki is szívesen olvasna egy értekezést a friss bűnügyi statisztika függvényében arról, hogy hogyan függ össze a rablások gyakorisága a munkanélküliséggel.

Pedig egy ilyen cikk sok nemzetközi példát is bemutathat, hasonló helyzetek jobb és rosszabb kezelésére, és ez alapján könnyebb konkrét elvárásokat támasztani a politikával szemben. Olyan elvárásokat amiket a képviselőnk tudtára is adhatunk. Ez esetben a sajtó szerepe felértékelődik.

Az ilyen lapok esetében hírek szelekciójánál éppen az ilyen megteremtett érték a fontos. A sajtószabadság mint alkotmányyos jog éppen ezt az értéket hivatott védeni. Ez meghatározza azt is, mely lapok, mely műfajok védelme az igazán fontos.

Az "az a fontos ami több kattintást", olvasót, reklámbevételt, vásárlót hoz is elterjedt megközelítés. Elvégre is a sajtó is iparág, a kiadványok mögött cégek, azok mögött pedig befektetők állnak. Ezek a befektetők viszont profitot várnak el.

Az ilyen lapok esetében hírek szelekciójánál a várható profit a fontos.

Csakhogy egy ilyen lap alapvetően nem azt mondja el, mi történt az országban, hanem azt, hogy a szerkesztőség szerint ebből önt mi érdekli. A két kép pedig egyáltalán nem ugyanaz.