Nem jó ómen jelen helyzetben tekintélyes nemzetközi lapokkal konfliktust keresni. Jelenleg ugyanis célszerű lenne a kormány alaposan megtépázott tekintélyén némileg javítani. Amikor a médiatörvény körül kialakult botrány egyre komolyabb problémát jelent, nem feltétlenü jó hír a The Economist szerkesztőségét magunkra haragítani. Márpedig a HírTV jobboldali kötődését ott is ismerik. Könnyű feltételezni, a külföldi sajtóval szemben is "keménykedni próbál" a hazai jobboldal. Biztos kell ez?

A vitatott kép

Mindenki döntse el szerinte történt-e érdemi manipuláció. A HírTV látványos manipulációja a kontraszttal ugyan lehetséges lenne, de hasonló manipulációnak nyoma sincs. A színek azonban eltérőek. Pont úgy, ahogy azt vártuk. Mint minden más lap a The Economist is korrigálja a színeket.

Nincs ebben semmi meglepő. A színeket ugyanis korrigálni kell. A módosítatlan képen sem a zászló, sem a fehér ing nem igazán fehér. A színek javítása rutineljárás. Kérdés, hogy a bőrszín melyik képen természetes. Ezt mindenki döntse el maga. Hogy ez érdemi manipuláció-e? Jó kérdés: Szerintem nem. Szerintem "fintor" mindkét képen fintor, vagy mindkét képen egyszerű mimika: Nem hiszem, hogy lenne érdemi különbség.

Az viszont tény, hogy számos szerkesztőség grafikusa, akik hozzáférhettek az eredeti képhez, pontosan látja mi a rutineljárás és mi nem az. Az is biztos, hogy az ilyen esetek befolyásolják a véleményüket az országról, az itt kialakuló helyzetről. Erre az újabb vitára most nem volt szükség. Ugyanis vérciki.

Hozzáteszem: Pár ilyen történet elég ahhoz, hogy ne lehessen kifelé arról beszélni, hogy a HírTV hitelességre törekvő média lenne. Márpedig a médiatörvény körüli nemzteközi vita következménye, hogy sokan odafigyelnek majd a hazai sajtóra: Tudunk-e hitelesen tájékozódni.

Ha elfogadjuk, hogy a hazai sajtó jelentős részénél gondok vanna a hitelességgel jelenleg is, akkor nem jó az, ha a HírTV is aláássa a hitelét. Ugyanis a hiteles tájékoztatás terén lévő hiányosságokat hajlamos lehet a nemzetközi közvélemény a médiatörvény és a kormány számlájára írni.

Ha sikerül úgy belekötni a képbe, hogy ebbe sincs igaza a HírTVnek, azzal gyakorlatilag azt is sikerül kimondani: Az eredeti cikk állításaival nem tudunk vitatkozni. Immár kétszer is előkerült a kellemetlen téma. Egyszer a HírTV beszámolója kapcsán, másodszor pedig a The Economist reakciója kapcsán. És ez nem eltereli a figyelmet a médiatörvény körüli vitáról, hanem csak ront a helyzeten.

Uram bocsáss: A HírTV és a The Economist közötti kommunikációnak nyoma van, ha a HírTV itt sem volt korrekt, akkor egy ilyen ügyben idővel érkezhet feljelentés a médiahatósághoz. A médiatörvény mércéje az lesz: ilyenkor fellép-e a hatóság? Ilyenkor kemény lesz-e?

Ha ugyanis az ilyen "tájékoztatás" belefér, de a baloldali sajtót bármilyen retorzió éri politikai témájú cikkek iránt, akkor a konfliktus kiújulhat és eldurvulhat.

Természetesen remek eszköz is lehet az esetből: Ha a kormány jelzi, pont az ilyen esetek elkerülése érdekében van az új és szigorú médiatörvény. Lehet bűnbakot csinálni a HírTVből, és igazolni, hogy a hazai média visszásságai igazolják a médiatörvényt.